Dnia 25 kwietnia 2009 roku w Hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim odbył się IV Festiwal Kuchni Greckiej. Zapraszamy na relacje.

Ideą tego Festiwalu nie była reklama Grecji czy zmiana upodobań, lecz ułatwienie dostępu do informacji, wymiana doświadczeń i zachęta do „eksperymentowania” na „polskim stole”. Dlatego też wśród sponsorów i wystawców było wiele krajowych jak i międzynarodowych firm które są na rynku i korzystamy z ich usług, propozycji i rozwiązań.
Polskiemu „mielonemu” czy „schaboszczakowi” chętnie potowarzyszy pikantna Peeperoni Macedońska z Fetą, a „gołąbki” z kapustą to nie tylko jedyne smaczne rozwiązanie. Możemy wypróbować Dolmadakia w liściach winogron, a „polską rybę po grecku” zaserwować ze szklaneczką wykwintnego wina pachnącego wakacjami na Santorini….

Festiwal był również znakomitą okazją do poznania nowych talentów branży gastronomicznej, gdyż młodzi polscy kucharze, pod „fachowym okiem” Klubu Szefów Kuchni mogli zaprezentować swoje zdolności w „Konkursie Kulinarnym”.

I miejsce w IV Festiwalu Kuchni Greckiej zdobył- wygotował sobie  Michał Karadżow z Restauracji „Moonsfera” w Warszawie
II miejsce zajął Robert Wojnarowski z   Hotelu „Jan III Sobieski” w Warszawie (otrzymał również wyróżnienie Jury Degustacyjnego)

 

 

III- Paweł Kalbarczyk z Hotelu „Le Meridien Bristol” w Warszawie.
Gratulujemy!

Jeszcze inni zabłysnęli płaskorzeźbami greckich bogów i herosów w arbuzie. Nad całością czuwała firma FRUTTA która zadbała nad idealnymi – soczystymi, świeżymi owocami i warzywami z których zawodnicy tworzyli swoje arcydzieła „Motyw Grecki” w arbuzie i „Kompozycja Kwiatowa” z warzyw.

Laureaci I Polskiego Festiwalu Carvingu to:
Zdobywca I-go miejsca Festiwalu, także  konkursów „Motyw Grecki” i „Kompozycja Kwiatowa” to Piotr Wasik
Zdobywca II-go miejsca Festiwalu, także  konkursów „Motyw Grecki” i „Kompozycja Kwiatowa” to Tomasz Szpalek
Zdobywca III-go miejsca Festiwalu, także  konkursów „Kompozycja Kwiatowa” to Alan Seenyen
Oraz za konkurecje „Motyw Grecki”  zdobył III miejsce Artur Kufel

Nad czystością  i wysokim standardem higienicznym stoisk konkursowych czuwał JohnsonDiversey bazując na wieloletnich doświadczeniach w obsłudze klientów z branży hotelarskiej i gastronomicznej. Dzięki temu zawodnicy mogli skoncentrować się tylko na tym co rzeczywiście dotyczy konkursu, czyli przygotowaniu i serwowaniu najsmaczniejszego jedzenia!  JohnsonDiversey w trosce o nasze interesy oferuje nam: Program „SafeKitchen” – Bepzieczna Kuchnia