23 marca 2011 roku w godzinach 10 – 18:00 na XV Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie miały miejsce VI Festiwal Kuchni Greckiej oraz III Polski Festiwal Carvingu. Uroczystego otwarcia dokonali Ambasador Grecji oraz Cypru w Polsce.
W międzynarodowym Jury konkursowym pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego zasiedli: Kurt Scheller, Jarek Walczyk, Teofilos Vafidis oraz Prezes i V-ce Prezes Klubu Szefów Kuchni Grecji Miltos Karoubas, Vassilis Karoubas oraz Athanasios Skouras.

12-u kucharzy z całej Polski pod ?fachowym okiem? zaprezentowali swoje zdolności w „Konkursie Kulinarnym”. Ich zadaniem było przygotowanie dania z polędwicy wieprzowej wykorzystując oryginalne greckie produkty: ciasto Kataifi Kanaki, ser Grawiera, paprykę Pepperoni Macedońskie oraz świeże zioła Swedeponic.

Po wielogodzinnych zmaganiach konkursowych Jury ogłosiło wyniki punktacji:
I miejsce: Jarosław Mikołajczyk z Hotelu Bohema***** w Bydgoszczy.

Zwycięzca Festiwalu jest nominowany do udziału Kulinarnym Pucharze Polski 2011 roku, organizowanego przez Międzynarodowe Targi Poznańskie. Otrzymał również czek o wartości 1500zł od MTP.
Biuro Podróży Itaka ufundowało dla niego tygodniowy pobyt na Krecie wraz z osobą towarzyszącą.

Prezes Klubu Szefów Kuchni Grecji zaprosił laureata do udziału w Targach HoReCa 2012 do Aten, gdzie wraz z Teo Vafidis będzie reprezentował Polskę. Wspólnie przygotują polskie tradycyjne dania z wykorzystaniem greckich przepisów.

II miejsce : Arkadiusz Kruszik z Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju
III miejsce : Bogdan Rewera z Zamku Dubiecko

Sponsorzy Festiwalu ufundowali dla zwycięzców drogocenne prezenty i upominki.
Firma Kenwood przeznaczyła:

  • I nagroda — robot wielofunkcyjny FP972 ECXEL
  • II miejsce – maszynka do mielenia MG700
  • III nagroda – blender ręczny z przystawkami HB724
  • 9 pozostałych uczestników – Blendery ręczne HB716
  • 10 nagród dla jury i prowadzącego – filtry do wody WF097

Swedeponic – „paczki niespodzianki”.
Fundacja Dzieciom „Zdążyć z Pomocą” – książki, kalendarze i płyty CD.
Prezes EuroGastro przygotował pamiątkowe albumy.
Diversey – upominki.

vi Festowal Kuchni Greckiej

[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_01_d.jpg]450
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_02_d.jpg]420
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_03_d.jpg]340
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_04_d.jpg]350
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_05_d.jpg]320
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_06_d.jpg]360
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_07_d.jpg]310
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_08_d.jpg]350
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_09_d.jpg]340
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_10_d.jpg]280
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_11_d.jpg]280
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_12_d.jpg]270
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_13_d.jpg]280
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_14_d.jpg]280
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_15_d.jpg]311
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_16_d.jpg]310
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_17_d.jpg]280
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_18_d.jpg]220
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_19_d.jpg]200
[img src=http://vafidis.pl/wp-content/flagallery/vi-festowal-kuchni-greckiej/thumbs/thumbs_image_20_d.jpg]210

Festiwal Kuchni Greckiej jest coroczną imprezą która ma na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów tak wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy jak i wśród konsumentów.

III Polski Festiwal Carvingu to wspaniała okazja poznania sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami.

Pod czujnym okiem pomysłodawcy Konkursu Mirosława Bobrowskiego wyłoniono zwycięzców. Piękną i bardzo złożoną rzeźbę wykonał Piotr Wasik z Uniwersytetu Opolskiego, tym samym zajął I miejsce. II miejsce uzyskał Tomasz Szpalek z „Owocowych Dekoracji”, a III miejsce przypadło w udziale Łukaszowi Szewczykowi z „Pracowni Sztuki Kulinarnej”.

Honorowy Patronat nad Festiwalem objęła Fundacja Dzieciom „Zdążyć z pomocą”, która zorganizowała Loterię Fantową.

Każdy miał okazję skosztowania szerokiej oferty oryginalnych greckich produktów importowanych przez firmę The Greek Gourmet, której właścicielem jest Teo Vafidis.

Podczas Festiwalu unosił się niepowtarzalny aromat naparów z szafranem Krocus Kozanis. Na stanowisku firmy Kenwood gdzie odbywały się pokazy barysty, który zdradzał niektóre z tajników parzenia i podawania dobrej kawy.

Na zakończenie VI Festiwalu Kuchni Greckiej na Targach EuroGastro wręczone zostały nagrody, nominacje i podziękowania. Festiwal i zmagania konkursowe relacjonowane będą przez Radio i TV, a także pojawią się na łamach dzienników i czasopism branżowych, oraz na portalach internetowych w kraju i zagranicą.
25 marca w porannym programie Kawa czy Herbata został wyemitowany krótki reportaż z Festiwalu.

Pragnę złożyć gratulacje zwycięzcom VI Festiwalu Kuchni Greckiej oraz III Polskiego Festiwalu Carvingu i życzyć wszystkim uczestnikom dalszych sukcesów zawodowych.
Gorąco dziękuję Sponsorom i Patronom za współpracę oraz Gościom za licznie przybycie na to prestiżowe Wydarzenie.

Zapraszam za rok – TEO VAFIDIS