1.IV.2006 r. to nie Prima Aprilis lecz dzień pierwszego konkursu kulinarnego pod nazwą I Festiwal Kuchni Greckiej który odbył się w Centrum Kongresowym Hotel Warszawianka, Jachranka. W I Festiwalu Kuchni Greckiej brało udział 10 ekip z Polski, oraz jedna ekipa z Litwy. Ekipy miały za zadanie przygotowanie dania z wykorzystaniem niektórych greckich produktów.
Patronat nad Festiwalem objęli:
Patronat kulinarny – Klub Szefów Kuchni
Patronat medialny – „Restaurator”, „COOLBIZNES”, „Przegląd Gastronomiczny” , magazyn „Kuchnia”, „Przyjaciółka”, „Super Express”, Radio Kolor.
Festiwal i zmagania konkursowe pojawiają się w programach telewizyjnych: „Pytanie na Śniadanie” TVP2i na antenie Radia Kolor.
Relacje z konkursu pojawiają się na łamach: „Super Expressu”, „Przeglądu Gastronomicznego”, „Restauratora”, „CoolBiznes” „Poradnika Restauratora”, „Food Service” oraz portali internetowych: www.papaja.pl , www.gastrona. pl www.vafidis.pl.
Uczestników oceniało jury techniczne w składzie:
Przewodniczący Jerzy Pasikowski, Jarosław Walczyk, Teofilos Vafidis, jak też jury degustacyjne w składzie: Maria Burska – Przegląd Gastronomiczny, Anna Harendarz – Papaja.pl, Mariusz Markiewicz – Sanechem, Walentyna Jałocka –Rosja – „Europa da się lubić”, Attila Farkas – Węgry – „Europa da się lubić”
A oto miejsca, które zajęły poszczególne drużyny:
I miejsce: Łukasz Szczepaniak z hotelu „Haffner” w Sopocie
II miejsce: Rafał Gadomski z hotelu Mercure „Mrongovia” w Mrągowie
III miejsce: Andrzej Piekarzewski z hotelu „Warszawianka” w Jachrance
IV miejsce: Marcin Stelmaszyk z hotelu „Warszawa” w AugustowieV miejsce: Arkadiusz Chimkowski z UNITY LINE w Szczecin
VI miejsce: Mariusz Kopacz z restauracji „Santorini” w Warszawie
VII miejsce: Konrad Birek z hotelu „Jan III Sobieski” w Warszawie
VIII miejsce: Liucija Makovska z restauracji UAB „Cilija” z Litwy
IX miejsce: Sylwia Bukała z hotelu „Mazurkas” w Ożarowie Mazowieckim
X miejsce: Witold Gorzelniak z Tawerny Greckiej „Mykonos” w Poznaniu
XI miejsce: Tomasz Mitura z restauracji „Meltemi” w Warszawie.
Nagrodę specjalną jury degustacyjnego otrzymała Sylwia Bukała za potrawę o nazwie „Strawa Dionizosa”. Niewątpliwą atrakcją było przeprowadzenie konkursu gotowania wśród członków ekipy „Europa da się lubić” oraz Moniki Okrasy. Konkurs na najlepszą „Sałatkę Grecką” wygrała niespodziewanie Monika Okrasa. Monika miała od kogo się uczyć i pokonała nawet rodowitego Greka Konstantego Kawardzisa. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się rysowane „na żywo” przez artystę Tirana Vardikvana karykatury. Imprezą towarzyszącą była wystawa zdjęć świetnego fotografa rodem z Grecji Konstantego Kawardzisa. Ten Grek który od lat mieszka w Polsce w piękny sposób przedstawił nam piękno Grecji i jej niepowtarzalny klimat. Na zakończenie imprezy odbyła się uroczysta gala, na której zostały rozdane nagrody dla uczestników Festiwalu jak też dyplomy dla członków jury degustacyjnego oraz osobom które przyczyniły się do udanego zorganizowania Festiwalu. Organizatorzy pragną złożyć specjalne podziękowania dla Jacka Rajnsza – prezesa firmy Gastromedia, Grzegorza Kępienia oraz członków ekipy montującej sprzęt za ogromną pomoc w zorganizowaniu Festiwalu. Wspaniałą zabawę zapewniły greckie tańce przy wtórze buzuki (taniec z tłuczeniem talerzy).