Z pochodzenia Grek, z zawodu Szef Kuchni i Ekspert Kulinarny, z pasji ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce i osobowość telewizyjna.
Wychowywał się w Serres pod Thesalonikami, gdzie jego rodzina prowadziła tradycyjną restaurację. Gdy skończył 10 lat spędzał tam każdy wolny weekend pomagając w kuchni. W dorosłym życiu wiele podróżował. Był właścicielem 17 restauracji w Grecji, Niemczech, Austrii i Polsce, do której zawiodła go miłość do żony Małgosi i gdzie ostatecznie osiadł.  Choć nie mieszka w Grecji już wiele lat ciągle jest oczarowany rodzimą kulturą. Dostrzegł jak niewiele oryginalnych greckich produktów dostępnych jest w polskich sklepach. Założył The Greek Gourmet: firmę, która zajmuje się organizacją eventów tematycznych, pokazów i warsztatów kulinarnych w kraju i zagranicą, a także importuje i promuje wysokiej jakości tradycyjne greckie produkty. Stworzył z nich szeroką ofertę przeznaczoną dla miłośników nie tylko kuchni śródziemnomorskiej.
Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, zdobytej wiedzy i umiejętnościom oraz zaangażowaniu w rozwój polskiej gastronomii na stałe wpisał się w plejadę najważniejszych autorytetów gastronomicznych. Jest Honorowym Członkiem Chef’s Club of Greece, a także reprezentuje Poland Branch Office Chef’s Club of Greece.

Przeprowadza konsultacje kulinarne, organizuje tematyczne szkolenia na terenie całego kraju, żywo angażuje się we wszelkiego rodzaju akcje charytatywne. Jest pomysłodawcą i głównym organizatorem wielu eventów o tematyce greckiej. Najważniejszy i najbliższy jego sercu jest jego autorski długofalowy projekt Festiwalu Kuchni Greckiej w Polsce. Wielokrotnie brał udział w biciu kolejnych Rekordów Guinnesa. Zasiada w Jury International Taste & Quality Institute – iTQi (Międzynarodowy Instytut Smaku i Jakości).
Często gości w naszych domach za pośrednictwem programów, takich, jak „Kawa czy herbata”, „Pytanie Na Śniadanie”. Jest także pomysłodawcą i gospodarzem programu podróżniczo-kulinarnego „NIEnaŻARTY”, oraz „Teo-ria Smaku Teo Vafidisa” który jest realizowany w różnych zakątkach świata.
Miłość do kultury greckiej, pasja do gotowania, ogromna energia i kreatywność to mieszanka, która sprawia, że wszystkie wydarzenia w jakie zaangażowany jest Teo Vafidis są wyjątkowe. Jego projekty łączą zawodowy profesjonalizmu z gorącymi emocjami. Każde spotkanie z Teo Vafidisem to gwarancja miłej atmosfery, dobrej zabawy i nowych doświadczeń kulinarnych.

Szczególne wydarzenia:
International Taste & Quality Institute