Θεόφιλος Βαφείδης

Κατάγεται από τις Σέρρες αλλά διαμένει στην Πολωνία. Είναι πετυχημένος σεφ και όχι μόνο. Αναλαμβάνει παρουσιάσεις των ελληνικών προϊόντων στην τηλεόραση, αρθρογραφεί σε περιοδικά και… μοιράζει συνταγές. Ο διοργανωτής του Τρίτου Φεστιβάλ Ελληνικής Κουζίνας στην Πολωνία, κ. Θεόφιλος Βαφείδης, φιλοξενείται στην Agrenda, αναλύει τα μυστικά της πολωνικής αγοράς και αποκαλύπτει ότι είναι… ο συνδετικός κρίκος […]

Forum ekspertów artykuł z portalu Gastrona.pl

Wyrósł w słonecznym kraju na drożdżach piekarskich Dziadka i na strawach kulinarnych przyrządzanych w restauracji Babci. Tam właśnie zaczęła się przygoda z kulisami sztuki kulinarnej. Pracował jako dziesięcioletni chłopiec w restauracji babci i wtedy już wiedział, że to nie chwilowa fascynacja młodego człowieka. Dorósł do prowadzenia własnej restauracji w kraju oliwek i prawdziwej fety. Ciekawość […]

Toruń – prezentacja greckich produktów

Nie pierwszy raz Kuchnie Świata SaneChem otwierają zdumione oczy nie tylko zawodowych kucharzy, jak również zapalonych gospodyń domowych. Skojarzenia z kuchnią grecką to oliwki i ser Feta. Mało kto jednak zna ser Halloumi i wie co to jest Dolmadakia. Gotowe rozwiązanie tych i wielu innych zagadek związanych z przygotowywaniem greckich specjałów czekało na obserwatorów pokazu, […]

Theofilos Vafidis w Portalu Greckim

Pochodzi z Seres, ale mieszka w Polsce. Jest nie tylko wziętym kucharzem. Promuje również greckie towary w telewizji, pisze artykuły do gazet i… dzieli się swoimi przepisami kulinarnymi. Organizator Trzeciego Festiwalu Greckiej Kuchni w Polsce, pan Theofilos Vafidis, który gości w redakcji Agrenda, analizuje sekrety polskiego rynku i ujawnia, że jest… ogniwem, które likwiduje dystans […]

Szafran – słoneczne promyki

Lato już za pasem, ale wciąż jest jeszcze chłodno, szczególnie o poranku, gdy trzeba wstać do szkoły lub pracy. Mam pomysł, który przywiozłem z ostatniej podróży do Grecji, kiedy do domu mojej Mamy zaglądała wiosna. To Ona mi go podsunęła nie mogąc patrzeć na moją skwaszoną minę. Wraz z drobiazgami dla moich synów wsunęła mi […]

Nowa książka – Europa w kuchni

Gwiazdy programu Europa da się lubić zapraszają w niezwykłą kulinarną podróż! EUROPA W KUCHNI Pełna ciepła i humoru książka kucharska przeplatana licznymi fotografiami i osobistymi poradami Theofilos Vafidis, Paolo Cozza, Elisabeth Duda, Conrado Moreno, Walentyna Jałocha i Kevin Aiston w rozmowach z warszawską restauratorką i dziennikarką Joanną Pawełczak zdradzają sekrety smaków i zapachów wielu wspaniałych […]

Oliwa z oliwek – historia

60 000 letnia historia i zastosowanie Trochę historii „Bogini Atena upatrzyła sobie pewne piękne miasto. Chciała w nim zamieszkać i je ochraniać. Jednakże to samo miasto upodobał sobie ktoś jeszcze: Bóg morza, Posejdon! – W porządku, powiedziała bogini dla której najważniejsza była sprawiedliwość. – Będziemy rywalizować . Każdy z nas zaoferuje miastu to, co ma […]

Oliwa z oliwek a nasze zdrowie

Już od czasów Hipokratesa znana jest wartość odżywcza oliwy i jej dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Spożywanie oliwy zaopatruje człowieka w duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych które zawsze są w oliwie w ok. 73%. Nie będę się rozwodził na temat rodzajów tłuszczów , bo przecież każdy to już zna, Alę przytoczę skład oliwy z oliwek […]