Dnia 07 kwietnia 2017 roku w godzinach 10:00 – 17:00
Na XXI Międzynarodowych Targach Gastronomicznych
EuroGastro w Warszawie.
XII Festiwal Kuchni Greckiej – już za nami!
W piątek 7 kwietnia 2017r. już po raz XII odbył się konkurs kulinarny Festiwalu Kuchni Greckiej, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Mistrz Kuchni , Grek z pochodzenia – Teo Vafidis. Już po raz kolejny Festiwal odbył się na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie. Tuż po uroczystej inauguracji, dokonanej przez Jego Ekscelencję Pana Evangelosa Tsaoussisa, Ambasadora Republiki Greckiej w Warszawie, a także Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej w Warszawie Pana Petrosa Michaelidisa, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy.
W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło nas wyjątkowe jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury, Giancarlo Russo – członek jury, Robert Sowa – członek jury, Artur Świerżewski – członek jury, Kurt Scheller – członek jury oraz sekcję gwiazd: Łukasz Nowicki, Zygmunt Chajzer, Joanna Kruk, Tomasz Kozłowicz. Wspaniałym prowadzącym w tym roku był prezenter radiowy RMF FM – Przemysław Skowron.
Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XII Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: warzywa Oerlemans, ciasto Fillo Kanaki, oliwa z oliwek Extra Virgin z Krety. Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale! Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców: I miejsce – Maciej Undziakiewicz z Zamku Dubiecko, II miejsce Paweł Kubera z Hotelu DeSilva Premium, III miejsce Sławomir Saguła z Rezydencji Gubałówka. Zarówno laureatom miejsc na podium, jak i wszystkim kucharzom, bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia za rok!
Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu i restauracji „U Artura”, uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody, prezenty i dyplomy, będące wyrazem naszego uznania i podziękowania wszystkim, którzy razem z nami byli zaangażowani w to wspaniałe przedsięwzięcie. Bawiliśmy się w prawdziwie greckim stylu! O oprawę muzyczną zadbał zespół Orfeusz, głównymi atrakcjami były tradycyjne tańce oraz tłuczenie talerzy. Zabawa trwała do białego rana. Nagrody ufundowały firmy: Mouzenidis Travel, Hellas Travel, The Greek Gourmet, Prymat, Kanaki, Winterhalter, Świat Czekolady, Inter Europol, AB ZEMAITIJOS PIENAS, Partner Center, Wima S.C., Indu+, Świat Elit, Sugar Frik oraz Szef Kuchni. Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wspaniała wycieczka do Grecji – pakiet dla 2 osób w Grand Platon 4* All Inclusive . Zwycięzcy życzymy udanych wakacji!
Wszystkim Partnerom serdecznie dziękujemy za wsparcie tego wieloletniego projektu i zapraszamy do współpracy za rok!
Formularz zgłoszeniowy | Regulamin XII Festiwal Kuchni Greckiej | XII Festiwal Kuchni Greckiej
www.vafidis.pl
W tym roku, w wyjątkowej kulinarnej rywalizacji udział wzięli:
Mateusz Biaduń
QBIK BISTRO
Janki
Kamil Zyśk
Restauracja Videlec
Warszawa
Krzysztof Chłopek
Hotel Rado****
Sarnów
Konrad Kurzajewski
Restauracja FIGA
Plewiska
Radosław Kosiorek
Hotel i restauracja Piano
Lublin
Paweł Kubera
Hotel DeSilva Premium
Poznań
Dawid Walas
Fabryka Wełny Hotel&SPA
Pabianice
Maciej Undziakiewicz
Zamek Dubiecko
Dubiecko
Sławomir Saguła
Rezydencja Gubałówka
Kościelisko
Wszystkie prace konkursowe oceniło Jury profesjonalne w składzie:
Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury
Giancarlo Russo
Robert Sowa
Artur Świerżewski
Kurt Scheller
Oraz Jury gwiazdorskie, w składzie:
ŁUKASZ NOWICKI
JAROSŁAW KRET
ZYGMUNT CHAJZER
TOMASZ KOZŁOWICZ