XIII Festiwal Kuchni Greckiej – już za nami!
XIII edycja Festiwalu Kuchni Greckiej odbyła się w piątek 23.03.2018r. podczas targów EuroGastro w Warszawie i jak co roku pozostawiła po sobie mnóstwo wspaniałych wspomnień i wzruszeń. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Mistrz Kuchni , Grek z pochodzenia – Teo Vafidis, dla którego propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce jest misją konsekwentnie realizowaną od wielu lat. W swoich programach np. „Filozofia Smaku” czy „Teoria Smaku” zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. Autor książki „Filozofia smaku” w której porywa czytelników w wyprawę po regionach i aromatach, właściciel biura podróży Hellas Travel.
Wydarzenie rozpoczęło się od uroczystej inauguracji poprowadzonej przez Jego Ekscelencję Evangelosa Tsaoussisa, Ambasadora Grecji w Polsce, Panią Despoinę Ipioti, I Radcę, Zastępcę Ambasadora, Pana Nicholasa Christodoulidisa, I Radcę, Szefa Biura ds. Ekonomiczno-Handlowych oraz Petrosa Michaelidesa, Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej. Nie zabrakło również obecności wspaniałych gości min. Pani Nikoletty Nikolopoulou, Dyrektora Biura w Polsce Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej, która w swoim krótkim przemówieniu wyraziła aprobatę dla idei Festiwalu oraz Pani Angeliki Kośmider z Cypryjskiego Centrum Promocji Handlu.
Tuż po powitaniu przez wspaniałych gości, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy. W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło nas wyjątkowe jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Artur Świerżewski, Kurt Scheller, Mltos Karoumpas, Tasos Protopsaltis, sekcję techniczną: Michał Markowicz, Patryk Kotarba oraz sekcję gwiazdorską w składzie: Łukasz Nowicki, Zygmunt Chajzer, Tomasz Kozłowicz. Wspaniałym prowadzącym w tym roku był prezenter radiowy – Norbert Bieńkowski.
Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XIII Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: krewetki white tiger 16/20 20% glaze Eurofoods Gastro Sp. z o.o., ser Manouri Eurofoods Gastro Sp. z o.o., ciasto filo Kanaki The Greek Gourmet, cukinia plastry Oerlemans, papryka czerwona Oerlemans, pieczarka plastry Oerlemans.
Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale! Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców: I miejsce – Paweł Pyra z Hotelu Fabryka Wełny**** w Pabianicach, II miejsce – Adriana Wójcikowska z Restauracji Amarylis w Krakowie, oraz III miejsce Markos Prountsis, Hotel Kossak ****, Kraków. Zarówno laureatom miejsc na podium, jak i wszystkim kucharzom, bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia za rok!
Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu i restauracji „U Artura”, uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody, prezenty i dyplomy, będące wyrazem naszego uznania i podziękowania wszystkim, którzy razem z nami byli zaangażowani w to wspaniałe przedsięwzięcie. Naszymi partnerami byli, sponsorzy strategiczni: Mouzenidis Travel, EuroFoods Gastro, Hellas Travel, The Greek Gourmet, Oerlemans, sponsorzy: Grek, Diversey, Prymat, Winterchalter Polska, Janex, Partner Center, Piekarnia Inter Europol, Martmar, Alva, Belfood (soki Purena), Convotherm, Boloni, Caffe Team, Restauracja u Artura, Coca-Cola, Wima, Panegara (marka Koala), Gastro Magic Service, EuroGastro, Kanaki, Hotel Gregory, Polish Spirits Group oraz patroni medialni i merytoryczni: Papaja, Kucharze – serwis.pl, Gastrona.pl, Świat elit, News Gastro, Szugarfrik, Poradnik restauratora, Przegląd gastronomiczny, Szef Kuchni, Akademia Kulinarna, Wszystko dla kucharzy, Biznes Restauracje & Catering, CateringwPolsce.pl, HERMES oraz Ambasada Grecka, Klub Szefów Kuchni w Grecji, Klub Szefów Kuchni w Polsce, WACS.
Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wspaniała wycieczka do Grecji – pakiet dla 2 osób w hotelu 4 *All Inclusive . Zwycięzcy życzymy udanych wakacji!
Wszystkim Partnerom serdecznie dziękujemy za wsparcie tego wieloletniego projektu i zapraszamy do współpracy za rok!