TEO VAFIDIS, DŁUGOTERMINOWY PROMOTOR GRECKIEJ GASTRONOMII ZOSTAŁ ODZNACZONY TYTUŁEM „AMBASADORA GRECKIEJ GASTRONOMII 2020”!
GREEK TASTE BEYOND BORDERS® GTBB wręczył Theofilosowi Vafidisowi ogólnoświatową oficjalną nagrodę certyfikacyjną ”Ambasadora greckiej gastronomii® 2020 – Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας® 2020” za zaangażowanie w utrzymanie greckiej gastronomii.
Proces certyfikacji przebiegał zgodnie z procedurą protokołu wdrożoną przez regulamin i komitet GTBB nr 00070/4/04/2020
Szef kuchni Teo Vafidis mieszka ponad 35 lat poza Grecją, otwierając restauracje w różnych krajach europejskich, takich jak Niemcy, Austria czy Polska, gdzie przebywa od 20 lat ze swoją rodziną. Jest szefem klubu szefów kuchni biura grecko-polskiego. Od 15 lat organizuje Festiwal Kuchni Greckiej, który odbywa się podczas największej wystawy HORECA w Polsce.
Ma własny serial telewizyjny TEO-RIA SMAKU TEO VAFIDIS, do którego odcinki kręcono w całej Grecji. W tym programie uczy ludzi o greckich produktach, promuje swój kraj jako świetne miejsce turystyczne pokazując bogatą kulturę i kuchnię polskim odbiorcom.
W swojej książce – FILOZOFIA SMAKU TEO VAFIDIS oraz w EUROPA W KUCHNI przedstawia „Grecką kuchnię wraz z zaleceniami dotyczącymi najlepszych miejsc do odwiedzenia w Grecji.
Brał udział w 4 rekordach Guinnessa związanych z gotowaniem. Najlepszym sposobem na promocję kuchni greckiej jest rozmowa z ludźmi, którzy pozwolą im bezpośrednio poczuć jej zapach i smak. Jego ulubionym sposobem na to są roadshows i warsztaty kulinarne, które organizuje w całej Polsce, a także w innych częściach świata. Nagrodzony przez przewodniczącego greckiego Narodowego Komitetu UNESCO Ekaterini Tzitzikosta w imieniu greckiej panoramy 2016 za porady i upowszechnianie gastronomii opartej na diecie śródziemnomorskiej, która została wpisana na Reprezentatywną listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNC.
Teo Vafidis uczestniczy jako sędzia w najważniejszych konkursach kulinarnych w Polsce, ale także na całym świecie. Organizuje lekcje kuchni greckiej w szkołach w Polsce, bierze udział w wielu wydarzeniach charytatywnych i promuje kuchnię grecką poprzez programy turystyczne organizowane w Grecji przez Polskę.
AMBASADOR DLA GRECKIEJ GASTRONOMII® jest znakiem rozpoznawczym greckiej gastronomii dla (szefów kuchni i restauracji) i wiadomo, że niezwykle trudne jest osiągnięcie tej pozycji o wiele bardziej prestiżowej.
Teo Vafidis zauważył: „Życzę całej greckiej rodzinie gastronomicznej na całym świecie zdrowia, pozytywną energię i utrzymania najwyższego poziomu kuchni greckiej! Dziękuję organizacji GTBB za ten wielki zaszczyt. ”
GTBB ma wyłączne prawa do znaków towarowych tych oficjalnych tytułów w Grecji i za granicą. Te prestiżowe nagrody wymienione przez GTBB jako „najwyższe wyróżnienia” odgrywają znaczącą rolę i są przyznawane profesjonalistom i markom premium, które są wysoko cenione. Znak nagrody Złoty Medal i złota spirala (logo GTBB) przywiązują dużą wagę do tego prestiżowego tytułu honorowego.
GREEK TASTE BEYOND BORDERS® Organizacja GTBB dominuje w promocji greckiego smaku i gastronomii na całym świecie, wykorzystując nowoczesne metody brandingu i najskuteczniejszą platformę sieci biznesowych dla Grecji i jej globalnej reprezentacji.
GREEK TASTE BEYOND BORDERS® GTBB ogłosiło swoją coroczną globalną konferencję w Atenach, Grecja, 19 października 2020 r. Pod patronatem Ministerstwa Turystyki, GNTO i Miasta Aten. Theofilos Vafidis „oficjalny ambasador greckiej gastronomii 2020” i wszyscy certyfikowani ambasadorzy zgromadzą się podczas tego obiecującego, światowego wydarzenia.