Przebieg spotkania:
Przygotowanie konkursu kulinarnego “Nie udaje Greka”
- 24 uczestników udaje się, wraz z kucharzem, do wcześniej przygotowanych stanowisk w restauracji , gdzie będą mieli za zadanie przygotować 3 dania (zimna przystawka lub sałatka, danie główne na ciepło i deser)
- Stanowiska to stoły o długości 2m każdy przykryte obrusem (stanowiska przygotowuje organizator)
- Grupa dzieli się na cztery 6 osobowe zespoły, każdy zespół przygotowuje danie według receptury kucharza i pod jego nadzorem
- Uczestnicy mają do dyspozycji trzy naczynia i przybory kuchenne oraz produkty potrzebne do przygotowania dań
- Zajęcia prowadzone są w luźnej, miłej atmosferze sprzyjającej twórczym eksperymentom
Prezentacja potraw
- Nowo upieczeni kucharze – zapraszają na degustacje swoich dań
- Goście degustują dania ze wszystkich czterech stanowisk, porównują a następnie oceniają, który zespół przygotował najlepszy posiłek
- Decydujący głos ma kucharz, po ogłoszeniu werdyktu zwycięzcy zostają nagrodzeni (projekt dostarcza prowadzący, drukowanie dyplomów i przepisów w zakresie organizatora)
- Rozdanie dyplomów uczestnictwa w konkursie
- Rozdanie nagrody dla najlepszej ekipy ( Np: po butelce greckiego wina, lub oliwy z oliwek Extra Virgin Theofilos – w ofercie The Greek Gourmet, koszty ponosi organizator)
- Każdy z uczestników otrzyma przepisy potraw greckich
Jako dodatkowa atrakcja wieczoru – zabawa po konkursie – część artystyczna (do ustalenia)
- Rozmowy z gośćmi , dowcipy i anegdoty
- Nauka tańca Zorba
- Taniec Zembetiko – tańczy Teo – tłuczenie talerzy w czasie tańca (specjalne talerze sprowadzane z Grecji dostępne w The Greek Gourmet)
Wiele ważnych decyzji i kontraktów znalazło swój szczęśliwy finał przy stole – nie konferencyjnym, lecz restauracyjnym.
Sportowcy, aktorzy, politycy oraz właściciele firm wraz z pracownikami spędzili miło czas delektując i rozkoszując się specjałami greckiej kuchni i dając ponieść się rytmom i brzmieniu BUZUKI – przenosili się na chwilę do ojczyzny antycznych bogów – Grecji. Wiem to z doświadczenia oraz praktyki zawodowej zdobywanej przez wiele lat w Polsce i innych krajach Europy.