Konkursowe zmagania wygrała jedyna reprezentantka płci pięknej pośród uczestników – pani Barbara Runo z restauracji Santorini w Warszawie, która uraczyła nas filetem z dorady z nadziewanymi Fetą papryczkami Florinis, używając nowej przyprawy firmy Hyperica na bazie liści oliwnych. Serdecznie raz jeszcze pani Barbarze gratulujemy kulinarnego kunsztu, polotu i oczywiście wygranej.

Pani Barbara tym samym zakwalifikowała się do Kulinarnego Pucharu Polski 2007. Trzymamy w kciuki za naszą laureatkę. Nasza laureatka pojedzie też do Grecji w ramach europejskiego programu promowania zagranicznych staży – Leonardo Da Vinci.

Zdobywczyni pierwszego miejsca otrzymała ponadto nagrodę pieniężną w wysokości 1500 złotych, złotą statuetkę KSK oraz otrzymała voucher z renomowanego biura podróży Itaka, które zabierze ją na Lesbos – do ojczyzny znanej poetki starożytnej, Safony. Dziś należąca do Archipelagu Wysp Północnych Morza Egejskiego i skąpana w słońcu 32- tysięczna Lesbos jest celem turystycznych wycieczek oraz producentem doskonałej oliwy z oliwek.
Drugie miejsce w konkursie kulinarnych zajął Paweł Wencel z hotelu Villa Verde w Zawierciu. Na trzecim miejscu uplasował się Konrad Birek z hotelu Sobieski w Warszawie. Zwycięscy otrzymali liczne podarunki od sponsorów i vouchery na rejs promami Unity Line oraz zostali zaproszeni na szkoleniowy wyjazd do Niemiec przez firmę Convotherm.

Gratulacje i podziękowania należą się również członkom obu komisji jurorskich za sprawiedliwe sędziowanie oraz niezmordowaną degustację wszystkich smakołyków, a także niezrównanemu Karolowi Okrasie, który z wrodzonym wdziękiem i dowcipem poprowadził już po raz drugi kulinarne zmagania. Mamy nadzieję spotkać się z Karolem również na III Festiwalu Kuchni Greckiej.

Nagrody, wyróżnienia i podziękowania rozdane zostały przez burmistrza Augustowa, Leszka Cieślika, na głównej scenie podczas wieczornej Gali, którą poprowadził znany i lubiany (i jak zawsze, pięknie opalony) Zygmunt Chajzer i Karol Okrasa. II Festiwal zapoczątkował partnerską współpracę pomiędzy Augustowem i wyspą Lesbos.
Szczególnymi brawami publiczność powitała też na scenie gwiazdę jednego z telewizyjnych seriali panią Ewę Gawryluk i lubianego redaktora sportowego – pana Włodzimierza Szaranowicza oraz zawsze uśmiechniętą Walentynę Jałochę z programu „Europa da się lubić”.

Pani Walentyna też z pewnością da się lubić i dlatego bardzo cieszymy się, że już po raz drugi wzięła udział w Festiwalu. Pani Walentyno, zapraszamy też za rok!

Fundatorami upominków dla wszystkich uczestników i jury byli: Restaurator, Unity Line, Hotel Polska, Lesel, Hyperica, Bonduelle, Convotherm, Ino i Sokołów. Ponadto wszyscy otrzymali pamiątkowe kieliszki firmy ProGlass z logiem II Festiwalu Kuchni Greckiej.
Marcin Budynek główny pomysłodawca Regat otrzymał podziękowanie i grecką pamiątkę za wielki wysiłek jaki włożył w organizacje III Regat Kulinarnych i pomoc przy II Festiwalu Kuchni Greckiej, bez którego cala ta wielka impreza by się nie odbyła. Po rozdaniu nagród publiczność bawiła się przy legendarnych przebojach grupy Kombi, a uczestnicy Festiwalu, sponsorzy i honorowi goście zasiedli do greckiej kolacji. Nie zabrakło wspaniałego jedzenia, doskonałej atmosfery, greckiej muzyki w wykonaniu Nikosa Rouskietos z zespołem Orfeusz i tłuczenia talerzy.

Bogaty bufet na galę przygotował pan Tomasz Krake, korzystając z uprzejmości hotelu Warszawa. Odnowiony i rozbudowany kompleks hotelowy Warszawa, pod kierownictwem pani Anny Klimczak i pana Andrzeja Burkiewicza, wspaniale ugościł w swoich podwojach większość z nas.
Na Festiwal zawitali też goście z greckiej Ambasady w Warszawie – radca handlowy pan Theodoros Xypolias oraz inni nasi greccy przyjaciele.
Urokowi całej imprezie dodawał jej plenerowy charakter, uroda augustowskich krajobrazów oraz słoneczna pogoda. Goście na Gali bawili się do późnych godzin nocnych i z niechęcią opuszczali hotel Warszawa w niedzielny poranek.

Raz jeszcze wszystkim uczestnikom, jurorom, sponsorom i gościom mówimy „Sas efcharistoume – dziękujemy.” Mamy nadzieję za rok spotkać się w równie znakomitym gronie i pięknym miejscu, do którego i Państwa serdecznie zapraszamy, bo to przede wszystkim z myślą o Waszych podniebieniach promujemy w Polsce grecką kuchnię.