Swoją obecnością i kunsztem zaszczycili Festiwal Honorowi greccy goście. Pan Gabriel Coptsidis – Ambasador Grecji w Polsce dokonał uroczystego otwarcia  a członkowie Kapituły Klubu Szefów Kuchni z Aten gotowali z naszymi Gwiazdami „Chief Chefs Show”.


Podziwialiśmy  również dzieła Kotasa Kawardzis, który każdego roku pobudza nasze zmysły pokazując Grecję uwięzioną na niesamowitych fotografiach próbując zatrzymać uciekający czas…

Poza tymi atrakcjami, Krzysztof Drabik – Mistrz Polski Barmanów wystąpił w bardzo efektownym, eleganckim i dynamicznym show.
Marcin Paździor – Mistrz Czekolady pokazał „Czekoladowe inspiracje firmy Callebaut”.

Firma The Greek Gourmet poczęstowała wszystkich greckimi przekąskami i wyśmienitym winem, choć inne stoiska dały nam możliwość degustacji swoich produktów. Były  warzywka, owoce, rybki, prozdrowotne zupki i przyprawy, lody a nawet fontanna z czekoladą a także wiele innych rozwiązań które przydadzą się w naszym codziennym życiu.
Każdy z odwiedzających Festiwal Gości doświadczył nowych doznań i nabrał apetytu na kolejne wędrówki kulinarne i nie tylko. Wbrew pozorom, podróże są już rzeczą bardzo popularną i łatwo dostępną a gotowanie, smaki i zapachy kuchni greckiej – elementem naszej codzienności a więc i kultury.

Organizowany każdego roku Festiwal jest bogatszy o nowe doświadczenia i odnosi sukces za sukcesem.

IV Festiwal Kuchni Greckiej zakończyła tradycyjnie znakomita Uroczysta Gala, na której wręczono nagrody, nominacje i podziękowania. Gościem konkursu oraz Gali był nowo wybrany vice prezes OSSKiC Jarosław Uściński. Uwieńczeniem pełnego wrażeń dnia był niepowtarzalny występ Nikosa Rusketos wraz z greckim zespołem Orfeusz i gościnnie zaproszoną grecką piosenkarką Georgiją. Przy największych przebojach tańczyła i tłukła talerze cała sala. „Młodsze pokolenie” Vafidis potwierdziło gorącą krew płynącą w żyłach wspaniałym pokazem tanecznym Banjiamina.
Niestety tego rodzaju wydarzenia pozostawiają  pewien niedosyt. W dobie popularnego już „Światowego Kryzysu” Organizatorzy, współorganizatorzy oraz firmy  sponsorujące udowodnili po raz kolejny, że rzetelne przygotowanie, zapał i zaangażowanie mogą zdziałać naprawdę wiele.

Miejmy nadzieję, że nadchodzący V Festiwal Kuchni Greckiej odbędzie się z jeszcze większym rozgłosem.