Dnia 26 marca 2014 roku odbył się IX Festiwal Kuchni Greckiej, który stał się tradycją pierwszego dnia EuroGastro w Warszawie

Festiwal Kuchni Greckiej którego pomysłodawcą i Organizatorem jest Theofilos Vafidis – znany i ceniony Mistrz i Doradca Kulinarny to cykliczne wydarzenie mające na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej i oryginalnych produktów zarówno wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, jak i wśród konsumentów. Jak co roku 12 kucharzy z całej Polski pod „fachowym okiem” midzynarodowego Jury oraz pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego – Prezesa Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni zaprezentowało swoje zdolności na konkursie kulinarnym. Produktami obowiązkowymi były krewetki Black Tiger surowe w pancerzu importowane przez Martmar Food & Pleasure, szpinak porcjowany mrożony Oerlemans oraz oryginalne greckie produkty The Greek Gourmet: ciasto Fillo Kanaki, placki Pitta Aleksakis, oliwki kalamata z pestką oraz oliwa Extra Virgin Theofilos z wyspy Lesbos.

Konkurs Kulinarny IX Festiwalu Kuchni Greckiej jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2014 organizowanego przez Międzynarodowe Targi Poznańskie.

Inauguracji Festiwalu dokonała Pani Tasia Athanasiu Ambasador Grecji w Polsce oraz Ambasador Republiki Cypryjskiej w Polsce Pan Andreas Zenonos. Swoją obecnością zaszczycił nas Mnich ze świętej Góry Athos o. Epifanios Milopotaminos, który jest Szefem Kuchni Klasztoru, członkiem Chef’s Club of Greece i autorem wielu książek kucharskich. Firma POTIS zaprezentowała maszynę do gyrosa dostępną dla każdego domu. Na wszystkich odwiedzających czekała wyśmienita kawa o którą zatroszczyło się Delonghi Polska, greckie oryginalne przysmaki The Greek Gourmet i wiele innych niezapomnianych atrakcji. Ogłoszenie wyników konkursowych, węczenie nagród, upominków i podziękowań odbyło się na Uroczystej Gali w Klubie Galop.

Laureatką IX Festiwalu Kuchni Greckiej jest Sylwia Bukała z Warszawy reprezentująca Firmę Do&Co Poland Sp. Z o.o. Miłość do Grecji towarzyszy jej od pierwszej edycji Festiwalu, który odbył się w Hotelu Warszawianka w Jachrance. W nagrodę otrzymała wyjazd tygodniowy na grecka wyspę Andros dla 2 osób ufundowany przez Biuro Podróży Hellas Travel i greckie linie lotnicze Aagean Airlines, czek na 1500zł i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski  2014, zestaw greckich produktów The Greek Gourmet, Robot KMM020 Major Titanium marki Kenwood, rejs jachtem motorowym po jeziorze zegrzyńskim dla dwojga od Hotelu Trylogia, włoską kolację dla dwóch osób w Trattorii Giancarlo i pyszny tradycyjny sękacz od Secpol. Upominki przygotowali również Owocni i Smarten.

II miejsce zajoł Dariusz Kuduk – Hotel Grand Sal w Wieliczce. Dla niego nasi Sponsorzy przygotowali:  Convoterm Voucher rabatowy o wartości 5000zł na zakup nowego pieca konwekcyjno parowego lub wyjazd szkoleniowy do Niemiec, zestaw greckich produktów The Greek Gourmet, sokowirówkę JE850

Marki Kenwood,  kolację dla dwóch osób od Hotelu Trylogia, włoską kolację dla dwóch osób w Trattorii Giancarlo i pyszny tradycyjny sękacz od Secpol, upominki od Owocni i od Smarten.

Zdobywcą III miejsca jest Dominik Kloc – Dworek New Restaurant w Bielsko- Białej, któremu oprócz gratulacji Winterhalter wręczyła czek o wartości 1000zł. Kenwood zafundował profesjonalną maszynkę do mielenia mięsa MG510, The Greek Gourmet zestaw greckich produktów, Hotel Trylogia kolację dla dwóch osób, Giancarlo Russo włoską kolację dla dwóch osób w Trattorii Giancarlo. Słodki upominki przygotował Secpol i Owocni, a tajemniczą niespodziankę Smarten.

Wszystkim Partnerom, Uczestnikom i Gościom bardzo dziękujemy, życzymy dalszych sukcesów zawodowych i zapraszamy na X jubileusz podczas Targów Eurogastro 2015