Łukasz Konik wraz z Jorgosem Vafidis – starszym z synów Teo, przeprowadził pokaz Kuchni Molekularnej bazującej na potrawach greckich. Przygotował m.in. lizaki o smaku czarnych oliwek, na deser zaserwował sorbet o smaku Ouzo z dodatkiem Sprite’a, a ciekawostką stała się Horiatyki sałatka grecka, do której dodano zamrożoną w azocie bazylię oraz oliwę z oliwek. Goście byli wniebowzięci zarówno smakiem, jak i efektami wizualnymi.

Po tym wydarzeniu nadszedł czas na Chief Chef’s Show”, w którym to Mistrzowie Sztuki Kulinarnej zademonstrowali nam swoje umiejętności. W roli głównej wystąpili Giancarlo Russo, Kurt Scheller oraz Pavlos Karpatos, który gotował w towarzystwie Beniamina Vafidis. Każdy z nich przygotował danie z krewetek, kładąc jednakże nacisk na przygotowanie ich w sposób charakterystyczny dla ojczystych kuchni krajów, z których się wywodzą. Śmiechowi i zabawom nie było końca.

Honorowy Patronat nad Festiwalem objęła Fundacja Dzieciom „Zdążyć z pomocą”, której Przewodniczącą jest pani Beata Tyszkiewicz. Podczas trwania zmagań konkursowych odbyła się licytacja nagród ufundowanych przez Sponsorów. Poza możliwością wylicytowania produktów i usług po okazyjnej cenie, każdy z Gości mógł wspomóc działania Fundacji wspierającej leczenie i rehabilitację ciężko chorych dzieci poprzez wrzucanie drobnych datków do przygotowanych skarbonek.

Wystawa fotografii Kostasa Kawardzisa „Moja piękna Hellada” oszołomiła wszystkich Gości niepowtarzalnymi urokami pejzaży greckich i martwej natury.
Spotkanie z legendą Harley-Davidson – miłośnikami i członkami Klubu – było okazją do pełnej wrażeń przejażdżki po Krakowie.
V Festiwal Kuchni Greckiej zakończyła Uroczysta Gala, na której ogłoszono wyniki konkursowe, wręczono nagrody, nominacje i pamiątkowe trofea. Zwycięzca Festiwalu został nominowany do udziału w Finałowym Konkursie Kulinarnym Szef Roku 2011 organizowanego przez Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz do KPP 2010 – Kulinarny Puchar Polski 2010 roku

Lista laureatów w Konkursie Kulinarnym na V Festiwalu Kuchni Greckiej

I m-c Juri Degustacyjnego
Z 282 punktami zdobył: Stolarczyk Łukasz – Hotel Unicus – Kraków

Wyniki z Jury Technicznego

I m-c w V Festiwalu Kuchni Greckiej zdobywca 814 punktów: Stolarczyk Łukasz – Hotel Unicus – Kraków
II m-c w V Festiwalu Kuchni Greckiej zdobywca 805 punktów : Matera Rafał – Restauracja Valdi Plus – Mikołów
III m-c w V Festiwalu Kuchni Greckiej zdobywca 779 punktów : Kuźniak Dariusz – Restauracja i Rezydencja Revelo – Łódź

Laureaci II Festiwalu Carvingu

I miejsce: Piotr Wasik – Uniwersytet Opolski
Motyw grecki – 1014 punktów
Motyw polski – 1020 punktów

II miejsce: Tomasz Szpalek – Owocowe Dekoracje
Motyw grecki – 935 punktów
Motyw polski – 982 punktów

III miejsce: Łukasz Szewczyk – Pracownia Sztuki Kulinarnej
Motyw grecki – 956 punktów
Motyw polski – 923 punktów

Zwieńczeniem programu był występ Nikosa Rusketosa z greckim zespołem Orfeusz i DJ, oraz występy taneczne grupy Rada Dance Art.