Kucharz Odkrycie Roku 2012

Opublikowano Wydarzyło się
Wieczorem 23 października wybraliśmy Kucharza Roku 2012. Stało się to podczas uroczystej Gali, kiedy trzech finalistów (wybraliście ich, głosując przez internet) gotowało na żywo pod okiem licznie zgromadzonych gości, całej redakcji miesięcznika Kuchnia oraz surowego jury.
Do finałowego gotowania przystąpili: Piotr Ceranowicz z restauracji Oboźna w Warszawie, Rafał Maślankiewicz (do niedawna pracował w Atelier Amaro) oraz Szymon Szlendak z restauracji Platter by Karol Okrasa (również w Warszawie).
Podstawą finałowych dań były steki cielęce, pozostałe produkty kucharze wybierali sobie z listy – identycznej dla każdego z kandydatów.
Szymon przygotował stek cielęcy na duszonym fenkule z chrupiącą zieloną sałatką i sosem szałwiowym, Rafał cielęcinę z „risottem” z pestek dyni i sosem bearnaise z czarnym bzem, a Piotr – cielęcinę w popiele z pieczonymi warzywami, musem z dyni i pudrem z nagietka.
Czasu na przyrządzenie tych pyszności było niedużo – tylko 45 minut. Potem kucharze podali swoje dania na stół jurorów. W jury zasiedli: Tessa Capponi-Borawska, stała felietonistka Kuchni, Robert Trzópek, szef kuchni restauracji Tamka 43, Theofilos Vafidis właściciel The Greek Gourmet, mistrz kulinarny i ambasador firmy Kenwood (partnera Gali)
oraz Błażej Gruszczyński, Kucharz Roku 2011. Anna Wrońska, redaktor naczelna Kuchni, nie chcąc wpływać na ostateczny werdykt, trzymała się z boku i tylko obserwowała poczynania kucharzy, a potem obrady jurorów.
Stosunkiem głosów 3:1 wygrało danie przyrządzone przez Szymona Szlendaka. Tym samym pan Szymon  otrzyma swoje miejsce na łamach magazynu KUCHNIA i przez 12 kolejnych miesięcy będzie (dla nas i dla Was) gotował, dzielił się przepisami na ulubione dania, podpowiadał i doradzał. Pan Szymon odebrał jeszcze pamiątkową statuetkę i dyplom, a od firmy Kenwood – wspaniałą nagrodę rzeczową: wielofunkcyjnego robota (superrobota!) FP972. Dwaj pozostali finaliści, oprócz dyplomów, otrzymali blendery ręczne HB724.
Atrakcją wieczoru był Pokaz Kulinarny w wykonaniu Teo Vafidisa, który zaprosił do wspólnego gotowania gości. Wspólnie przygotowali chałwę z semoliny durum oraz deser z sera Manouri.
Dziękujemy wszystkim za tak liczne zaszczycenie naszej Gali swoją obecnością.
Mamy nadzieję, że zobaczymy się za rok – na kolejnym, szóstym już finale plebiscytu Kucharz Odkrycie Roku 2013!

 
Spodobał Ci się ten artykuł? Udostępnij...
PinterestFacebookTwitterStumbleUponRedditDeliciousDiggLinkedInShare by Email