W dniach 7-10 lutego w Centrum Ekspozycyjnym Metropolitan Expo w Atenach odbyły się Międzynarodowe Targi HO.Re.CA. (Hotele, Restauracje, Cafe).
Targi HORECA są jednym z największych wydarzeń branżowych w Grecji, jak i na arenie międzynarodowej obejmujących cały zakres hotelarstwa i gastronomii (wyposażenie hoteli, restauracji, kawiarni jak również napoje i artykuły spożywcze). Co roku targi odwiedza ok. 120 tysięcy osób, którzy na 36.000 m/kw. powierzchni mają okazję zapoznać się z ofertami 525 wystawców.
VII Forum Gastronomiczne o nazwie „GReat Kouzina”
Po raz pierwszy w tym roku na targach HORECA w Atenach odbyło się gotowanie na scenie przez polskich kucharzy oraz prezentacja regionalnych produktów polskich firm : Zakład Mięsny Jasiołka – wędliny Tradycyjne i Ekologiczne, Secpol producent tradycyjnego słowiańskiego Sękacza oraz Artur Świerżewski Sklep Wiejski – Dziczyzna.
Pomysłodawcą i organizatorem z ramienia Firmy Oerlemans i Winterhalter wyjazdu 35 osobowej grupy, reprezentacji z branży polskiej gastronomi był Theofilos Vafidis Executive Chef, Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni Polska, przedstawiciel Chef’s Club of Greece Poland Branch Office. Grupa odwiedziła fabrykę HQF Kanaki, największego producenta mrożonek w Grecji, między innymi Ciasta Fillo. Wieczorem odbyło się wspólne świętowanie przy stole w rytmach greckiej muzyki na żywo. W wolnej chwili zwiedzili starożytne zabytki Aten, obejrzeli Uroczystą Zmianę Warty przy Grobie Nieznanego Żołnierza.
Wszystkie dni Targów HoReCa 2014 obfitowały w wiele konkursów kulinarnych o różnych tematykach, uczestnikami byli kucharze z wielu regionów Grecji jak również odbył się konkurs juniorów w kuchni.
Podczas targów Polskę reprezentowali: Theofilos Vafidis Expert i Doradca Kulinarny, Łukasz Konik Executive Chef Hotelu Brant oraz Artur Świerzewski Executive Chef Hotelu Trylogia członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni a także Maciej Goncewicz z Restauracji Sowa w Bydgoszczy.
Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz kulinarny szefów kuchni z Polski, gdzie licznie oblegane były stanowiska każdego z nich. Grecy upodobali sobie szczególnie żurek na zakwasie, gęsią wątróbkę oraz potrawy z dziczyzny, które w Grecji są rzadkością.
W niedzielę miała miejsce prezentacja kulinarna z 15 krajów świata. Przygotowywane potrawy przez kucharzy polskich uzyskały uznanie komisji i zostały wyróżnione w kategorii „Trendy Gastronomiczne Narodów”.
Organizacją i realizacją projektu zajęło się Biuro Podróży Hellas Travel www.hellastravel.pl.