Składniki

Oliwa z oliwek Extra Virgin 1 szklanka
Simigdali –
gruboziarnista kasza kukurydziana –
2 szklanki
Cukier 3 szklanki
Woda 4 szklanki
Migdałów grubo posiekanych i oczyszczonych ze skórki ½
szklanki
Ziarna sezamowego ½
szklanki
Skórka z 1 cytryny
Goździki 1 łyżeczka
Laska cynamonu 1 szt.

Opis receptury

Syrop : gotować wodę z cukrem, skórką z cytryny, laską cynamonu oraz goździkami przez około 5 minut, następnie odcedzić. W głębokim garnku podsmażyć kaszę na silnie rozgrzanej oliwie ciągle mieszając , następnie dodać kolejno migdały i ziarno sezamowe i podsmażać mieszając. Po zdobyciu złotego koloru garnek zdjąć z ognia i ostrożnie wlać gorący syrop. Wymieszać i postawić ponownie na ogniu, gotować na słabym ogniu ciągle mieszając, aż cały syrop wsiąknie w kaszę.
Chałwę najlepiej wyłożyć do formy lub małych foremek. Posypać cynamonem i podawać na ciepło lub na zimno.