Składniki

liście winogron w zalewie 450g
ser Manouri 200g
ser Kaseri 50g
ser Kefalograviera 50g
jogurt grecki 200g
pomidory suszone 10szt
mięta świeża posiekana 1 łyżeczka
oliwa z oliwek Extra Virgin 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
pomidor drobno posiekany 2 łyżki
ogórek drobno posiekany 2 łyżki
Pepperoni macedońskie drobno posiekane 1szt
Papryka Florinis drobno posiekana 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
oliwki do dekoracji

Opis receptury

Liście winogron opłukać i zalać dużą ilością wrzątku na 20min, odcedzić, zalać zimną wodą i moczyć kolejne 10min. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować farsz: rozdrobnione sery połączyć z 1 łyżką oliwy i posiekaną miętą, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić jednolitą masę. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić na cienkie paseczki
Za pomocą łyżki nakładać farsz i paseczki pomidorów na środek liścia winogron i zawijać jak małe „gołąbki”. Powtórzyć czynność z pozostałymi liśćmi i farszem. Przygotować sos: wymieszać jogurt z oliwą, sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekane warzywa, doprawić sola i pieprzem do smaku, wymieszać dokładnie.
Polać sosem dolmadakia i udekorować oliwkami.