Składniki

Składniki: na 8-10 os.
Żółtka 2 szt.
Musztarda 2 łyżeczki
Sok z cytryny lub ocet 2 łyżeczki
Oliwa z oliwek 1i ¼ szklanki

Opis receptury

Przygotowanie:
Żółtka , musztardę i sól miksować przez 2-3 sekundy, wlewać bardzo cienkim strumieniem oliwe i wkraplać sok z cytryny lub ocet, doprawić pieprzem.

Warianty:

  1. Agioli: Do podstawowego przepisu dodać 2 ząbki czosnku.
  2. Różowy majonez: Do podstawowego przepisu dodać 1 łyżkę keczupu, 1 łyżkę koniaku i 5 kropli tabasko. Majonez ten wyśmienicie smakuje jako sos do surowych drobno pokrojonych warzyw jak np.: marchewka pokrojona w cienkie paski , kalafior, pieczarki itp.
  3. Majonez niskokaloryczny : wymieszać 1 szklankę majonezu z 1 szklanką greckiego gęstego jogurtu.

Uwaga ważne aby składniki miały temperaturę otoczenia. Pozwoli to uniknąć zwarzeniu się majonezu.