Składniki

jabłka 2szt
gruszki 2szt
miód 2 łyżki
cukier brązowy 2 łyżki
ser Bazjos Saganaki 200g
jogurt grecki 200g
prażone pistacje 4 łyżki
sok z 0,5 cytryny
skórka z 1 pomarańczy

Opis receptury

Jabłka i gruszki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, posmarować sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarować miodem, posypać brązowym cukrem i posiekanymi pistacjami. Zetrzeć ser Bazjos Saganaki na tarce o grubych oczkach i ułożyć na środku owoców. Posypać niewielką ilością skórki z pomarańczy, wlać na dno naczynia pół szklanki wody i całość nakryć folią aluminiową.
Piec w temp. 180˚C przez 15 min, a następnie usunąć folię i piec przez kolejne 10min w temp 200˚C, aż ser nabierze złotego koloru.
Podawać gorące z greckim jogurtem.