Składniki

Jaja 5szt
Mąka 150g
Mleko 100ml
Sól
Truskawki 500g
Oliwa Pomace do smażenia
Kuwertura 200g
Śmietanka kremówka 200g
Patyczki do szaszłyków

Opis receptury

W misce mieszamy żółtka jaj, mąkę, szczyptę soli i mleko na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Umyte, osuszone i odszypułkowane truskawki nabijamy po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków.

Maczamy szaszłyki w cieście, smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oliwy.
Na sos czekoladowy: podgrzaną śmietankę mieszamy z rozkruszoną na kawałki kuwerturą aż do połączenia. Podajemy na gorąco z truskawkowymi szaszłykami