Festiwal Kuchni Greckiej, jest coroczną imprezą, która ma na celu propagowanie w Polsce kuchni greckiej oraz oryginalnych greckich produktów wśród restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, hotelarzy, jak i wśród konsumentów. Konkurs zwyczajowo rozpoczął się odprawą uczestników, która odbyła się 18 kwietnia 2008 roku (piątek) o godzinie 19:00 w karczmie Ułańskiej, należącej do kompleksu hotelowego Ossa ****.&SPA.

W odprawie wzięli udział następujący uczestnicy:
Paweł Kalbarczyk z hotelu Bristol  Warszawy
Marcin Zator z hotelu System Premium z Wrocławia
Mariusz Bogusz z hotelu Holiday Inn z Warszawy
Michał Karadżow z restauracji Moonsfera z Warszawy
Sylwia Bukała z hotelu Mazurkas z Ożarowa mazowieckiego
Artur Lenczewski z restauracji Toast z Białegostoku
Łukasz Konik z hotelu Verde Montana z Kudowy Zdroju
Michał Bućko z restauracji Panteon z Białegostoku
Bartłomiej Heba z hotelu Radisson SAS z warszawy
Maciej Matyaszczyk z Unity Line ze Szczecina
Robert Wojnarowski z hotelu Jan III Sobieski z Warszawy
Krzysztow Bonk z hotelu Warszawa z Augustowa

Podczas tego spotkania wszyscy uczestnicy mieli okazję zapoznać się z regulaminem oraz wyjaśnić wszelkie kwestie merytoryczne, organizacyjne i techniczne z  całym gronem jury w skład, którego wchodziły następujące osoby::
Jerzy Pasikowski
Kurt Scheller
Dariusz Struciński
Giancarlo Russo
Jarosław Walczyk
Prezes KSK Ateny Miltos Karoubas
Vice prezes KSK Ateny Athanasios Skouras Executive Chef Prezydenta Grecji

W odprawie brali udział również pozostali członkowie Klubu Szefów Kuchni odpowiedzialni za poszczególne etapy prawidłowego funkcjonowania i przebiegu całej imprezy:
Marcin Budynek odpowiedzialny za sobotnią Galę Konkursową
Wiesław Bober odpowiedzialny za odpowiedni dobór greckiego wina przez wszystkich uczestników do swoich prac konkursowych
Grzegorz Labuda i Mirosław Drewniak odpowiedzialni za kontakt ze służbami technicznymi wspomagającymi prawidłowe funkcjonowanie sprzętu konkursowego
Teofilos Vafidis organizator konkursu i koordynator wszystkich działań związanych z imprezą wraz z kontaktami ze sponsorami i mediami

Po odprawie i losowaniu kolejności startu poszczególnych osób odbyła się prezentacja firmy CONVOTHERM na, której Tom Hybel zapoznał wszystkich uczestników z obsługą pieca konwekcyjno parowych w jakie były wyposażone wszystkie stanowiska konkursowe.
Po prezentacji firmy Convotherm wszyscy uczestnicy odprawy zostali zaproszeni na kolację podczas, której oprócz tradycyjnych przysmaków kuchni greckiej można było również zapoznać się z tradycyjnymi winami greckimi, które to były ważnym elementem regulaminu tegorocznej edycji Festiwalu Kuchni Greckiej.
Wieczorem wszyscy zaproszeni goście zostali zaproszeni na wspólną zabawę w Klubie Mandragora, gdzie odbył się wspaniały pokaz barmański wielokrotnego mistrza Polski Krzysztofa Drabika.

W dniu następnym czyli 19 kwietnia 2008 roku (sobota) zaraz po śniadaniu około godziny 10:30 rozpoczęły się zmagania konkursowe, wszyscy uczestnicy otrzymali zapaski zaprojektowane specjalnie na III Festiwal Kuchni Greckiej przez firmę Tedmar.

Przebieg konkursu relacjonował na „żywo” niezastąpiony w tych sytuacjach Karol Okrasa wspólnie z Elizabeth Duda, która z prawdziwie kobiecym wdziękiem, subtelnością i gracją dodawała wyjątkowego uroku wszystkim wypowiedziom i relacjom prowadzonym przez Karola Okrasę oraz innymi osobami wypowiadającymi się na tematy konkursowe.

Oficjalnego otwarcia III Festiwalu Kuchni Greckiej dokonał o godzinie 11:00 ambasador Grecji w Polsce Pan Pantelis Carcabassis i Pani ambasador Cypru Kalliopi Avraam.

W czasie zmagań konkursowych zaproszeni goście mogli podziwiać przepięknie przygotowane stoiska różnych firm, w tym roku przybyła Izba Handlowa Serres z Grecji wraz z firmami na których między innymi odbyły się:

  • spektakularny pokaz wykonany przez greckiego kucharza z firmy Rekor ?? – produkcja ciasta fillo
  • Degustacja wina Narandzi i Gazoritis
  • historia powstania i produkcja tradycyjnego deseru greckiego Akane – firma Vasaki.
  • Prezentacja greckiego ryżu firmy Tyroleza, produkty ziemniaczane Vrosi oraz poznaliśmy różnorodne gatunki mąki z firmy Kaplanidis.
  • Wyroby z ciasta Fillo firmy Serraiki Zimi
  • Biuro turystyczne Vasiliadis

Z okolic Aten przybyły firmy oferując nam:

  • degustacja oraz wyczerpujące informacje na temat greckich win firmy INO
  • Gotowe dania firmy Helllenic Catering które cieszyły się dużym powodzeniem