Z firm które już na stałe zagościły w Polsce oraz rodzime firmy przygotowały na ten dzień wiele atrakcji i niespodzianek dla odwiedzających:

  • Zielona Budka prezentowała nam swoje pyszne lody na które każdy się skusił
  • Firma Event przedstawiła szeroką gamę ofert marketingowo-reklamowych dla firm
  • JohnsonDiversey pokazała nam jak skutecznie i bez większego wysiłku utrzymać czystość i higienę
  • Mercedes kusił nas nowymi modelami samochodów
  • Na Sali rozchodził się aromat Świerzych ziół firmy Swedeponic
  • prezentacja produktów firmy Bonduelle i Oerlemans
  • prezentacja herbat Dilmah (historia herbaty, sposób przygotowania, prezentacja nowości)
  • prezentacja ziół i herbat wielo-smakowych firmy Hyperica Natura
  • degustacja trunków  firmy Toorank
  • Sanechem przedstawił swoją szeroką gamę produktów greckich.
  • Bank BRE-Leasing przedstawiał swoja ofertę
  • Firma Koree reprezentowała nowoczesny piec konfekcyjny niemieckie firmy Convotherm
  • Firma Drobimex i piekarnia szwajcarska prezentowała nam swój asortyment

Przez wszystkie dni Festiwalu towarzyszyła nam wystawa obrazów Kostasa Kawardzis

Około godziny 16:00 zmagania konkursowe dobiegły końca po, których o godzinie 18:00 w sali „teatralnej” nastąpiło uroczyste ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie Certyfikatu Honorowego Członkostwa Klubu Szefów Kuchni z numerem 1 dla Greckiego Klubu Szefów Kuchni i jego Prezesa Miltos Karoubas. Prezes Greckiego Klubu Szefów Kuchni Miltos Karoubas wręczył akt nadania Członkostwa  Honorowego Klubowi Szefów Kuchni oraz Theofilosowi Vafidis.
Szczególnym wydarzeniem w trakcie gali ogłaszającej wyniki konkursu było oficjalne przyjęcie w szeregi Klubu Szefów Kuchni Giancarlo Russo i przyznanie jemu medalu Klubu Szefów Kuchni.
Po części oficjalnej nastąpiła chwila oczekiwana przez wszystkich czyli ogłoszenie wyników III Festiwalu Kuchni Greckiej w, którym:
–  I miejsce zajął Mariusz Bogusz z hotelu Holiday Inn w Warszawie otrzymując nominacje do Pucharu Polski jak i wiele nagród ufundowanych przez sponsorów: wyjazd wypoczynkowy do Grecji (ITAKA), pobyt weekendowy w Hotelu OSSA ufundował hotel, czek 1500 zł od KPP, oraz czek na zakup sprzętu od firmy Convotherm, weekendowy rejs z Unity Line i wiele innych ufundowanych od firm Zielona Budka, Mercedes, Zaaz
–  II miejsce zajął Michał Karadżow z restauracji Moonsfera w Warszawie
–  III miejsce zajął Paweł Kalbarczyk z hotelu Bristol w Warszawie

Nagrodami za zajęcie II i III miejsca były miedzy innymi weekend w hotelu Ossa, weekendowy rejs z Unity Line i wiele innych ufundowanych od firm Zielona Budka, Mercedes, Zaaz i innych.

Rozdaniem nagród i ogłoszeniem wyników konkursu zakończyła się oficjalna część III Festiwalu Kuchni Greckiej po, której uczestnicy konkursu, jurorzy, sponsorzy i zaproszeni goście udali się na uroczystą Galę kończącą tegoroczną edycję Festiwalu Kuchni Greckiej. Tegoroczna Gala konkursowa wzorem lat ubiegłych obfitowała w bogato zastawiony bufet z najprzeróżniejszymi specjałami kuchni greckiej i bogatym program artystycznym w, którym oprócz wspaniałej muzyki greckiej w wykonaniu zespołu Orfeusz i profesjonalnych krupierach zapraszających do gry w ruletkę i „Black Jack’a” wystąpił hipnotyzer Jury wykonujący najprzeróżniejsze i zaskakujące triki na uczestnikach imprezy. Przy tak wspaniale zorganizowanej imprezie czas szybko mijał dlatego goście bawili się do białego rana.