Z firm które już na stałe zagościły w Polsce oraz rodzime firmy przygotowały na ten dzień wiele atrakcji i niespodzianek dla odwiedzających:
- Zielona Budka prezentowała nam swoje pyszne lody na które każdy się skusił
- Firma Event przedstawiła szeroką gamę ofert marketingowo-reklamowych dla firm
- JohnsonDiversey pokazała nam jak skutecznie i bez większego wysiłku utrzymać czystość i higienę
- Mercedes kusił nas nowymi modelami samochodów
- Na Sali rozchodził się aromat Świerzych ziół firmy Swedeponic
- prezentacja produktów firmy Bonduelle i Oerlemans
- prezentacja herbat Dilmah (historia herbaty, sposób przygotowania, prezentacja nowości)
- prezentacja ziół i herbat wielo-smakowych firmy Hyperica Natura
- degustacja trunków firmy Toorank
- Sanechem przedstawił swoją szeroką gamę produktów greckich.
- Bank BRE-Leasing przedstawiał swoja ofertę
- Firma Koree reprezentowała nowoczesny piec konfekcyjny niemieckie firmy Convotherm
- Firma Drobimex i piekarnia szwajcarska prezentowała nam swój asortyment
Przez wszystkie dni Festiwalu towarzyszyła nam wystawa obrazów Kostasa Kawardzis
Około godziny 16:00 zmagania konkursowe dobiegły końca po, których o godzinie 18:00 w sali „teatralnej” nastąpiło uroczyste ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie Certyfikatu Honorowego Członkostwa Klubu Szefów Kuchni z numerem 1 dla Greckiego Klubu Szefów Kuchni i jego Prezesa Miltos Karoubas. Prezes Greckiego Klubu Szefów Kuchni Miltos Karoubas wręczył akt nadania Członkostwa Honorowego Klubowi Szefów Kuchni oraz Theofilosowi Vafidis.
Szczególnym wydarzeniem w trakcie gali ogłaszającej wyniki konkursu było oficjalne przyjęcie w szeregi Klubu Szefów Kuchni Giancarlo Russo i przyznanie jemu medalu Klubu Szefów Kuchni.
Po części oficjalnej nastąpiła chwila oczekiwana przez wszystkich czyli ogłoszenie wyników III Festiwalu Kuchni Greckiej w, którym:
– I miejsce zajął Mariusz Bogusz z hotelu Holiday Inn w Warszawie otrzymując nominacje do Pucharu Polski jak i wiele nagród ufundowanych przez sponsorów: wyjazd wypoczynkowy do Grecji (ITAKA), pobyt weekendowy w Hotelu OSSA ufundował hotel, czek 1500 zł od KPP, oraz czek na zakup sprzętu od firmy Convotherm, weekendowy rejs z Unity Line i wiele innych ufundowanych od firm Zielona Budka, Mercedes, Zaaz
– II miejsce zajął Michał Karadżow z restauracji Moonsfera w Warszawie
– III miejsce zajął Paweł Kalbarczyk z hotelu Bristol w Warszawie
Nagrodami za zajęcie II i III miejsca były miedzy innymi weekend w hotelu Ossa, weekendowy rejs z Unity Line i wiele innych ufundowanych od firm Zielona Budka, Mercedes, Zaaz i innych.
Rozdaniem nagród i ogłoszeniem wyników konkursu zakończyła się oficjalna część III Festiwalu Kuchni Greckiej po, której uczestnicy konkursu, jurorzy, sponsorzy i zaproszeni goście udali się na uroczystą Galę kończącą tegoroczną edycję Festiwalu Kuchni Greckiej. Tegoroczna Gala konkursowa wzorem lat ubiegłych obfitowała w bogato zastawiony bufet z najprzeróżniejszymi specjałami kuchni greckiej i bogatym program artystycznym w, którym oprócz wspaniałej muzyki greckiej w wykonaniu zespołu Orfeusz i profesjonalnych krupierach zapraszających do gry w ruletkę i „Black Jack’a” wystąpił hipnotyzer Jury wykonujący najprzeróżniejsze i zaskakujące triki na uczestnikach imprezy. Przy tak wspaniale zorganizowanej imprezie czas szybko mijał dlatego goście bawili się do białego rana.