„Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2017”
15.03.2017 to dla młodych adeptów sztuki kulinarnej z województwa świętokrzyskiego dzień wyjątkowy. Już po raz II odbył się Świętokrzyski Konkurs Kulinarny, pod patronatem Szefa Kuchni Teo Vafidisa. Tematem tegorocznej edycji stały się interpretacje kuchni greckiej, z wykorzystaniem typowych, śródziemnomorskich produktów.
Celem konkursu, który jak mamy nadzieję przejdzie do gastronomicznej tradycji tego regionu, jest zachęcenie młodych kucharzy do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych produktów i technik kulinarnych, zachęcenie do doskonalenia umiejętności, poprzez otwartość i aktywne branie udziału w życiu środowiska kulinarnego.
W tym roku każdy z kreatywnych uczestników miał do wykorzystania następujące produkty:
- Polędwiczka wieprzowa
- Ciasto filo Kanaki
- Figa
- Groszek cukrowy firmy Oerlemans
- Dowolne dodatki
Na wykonanie dania przeznaczone były 2 godziny. Rywalizacja była zacięta, pasję czuć było w powietrzu! Ostatecznie jury pod przewodnictwem Szefa Kuchni Teo Vafidisa wyłoniło trzech zwycięzców:
1. Marian Wąchała
Szkoła Awans Helenówek
2. Paulina Sobczyk
Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach
3. Gabriela Sput
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Busko-Zdrój
Wszystkim uczestnikom dziękujemy, zwycięzcom jeszcze raz bardzo serdecznie gratulujemy.
Do zobaczenia za rok!