Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2017

„Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2017”

15.03.2017 to dla młodych adeptów sztuki kulinarnej z województwa świętokrzyskiego dzień wyjątkowy. Już po raz II odbył się Świętokrzyski Konkurs Kulinarny, pod patronatem Szefa Kuchni Teo Vafidisa. Tematem tegorocznej edycji stały się interpretacje kuchni greckiej, z wykorzystaniem typowych, śródziemnomorskich produktów.

Celem konkursu, który jak mamy nadzieję przejdzie do gastronomicznej tradycji tego regionu, jest zachęcenie młodych kucharzy do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych produktów i technik kulinarnych, zachęcenie do doskonalenia umiejętności, poprzez otwartość i aktywne branie udziału w życiu środowiska kulinarnego.

W tym roku każdy z kreatywnych uczestników miał do wykorzystania następujące produkty:

  1. Polędwiczka wieprzowa
  2. Ciasto filo Kanaki
  3. Figa
  4. Groszek cukrowy firmy Oerlemans
  5. Dowolne dodatki

Na wykonanie dania przeznaczone były 2 godziny. Rywalizacja była zacięta, pasję czuć było w powietrzu! Ostatecznie jury pod przewodnictwem Szefa Kuchni Teo Vafidisa wyłoniło trzech zwycięzców:

1. Marian Wąchała

Szkoła Awans Helenówek

2. Paulina Sobczyk

Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach

3. Gabriela Sput

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Busko-Zdrój

Wszystkim uczestnikom dziękujemy, zwycięzcom jeszcze raz bardzo serdecznie gratulujemy.

Do zobaczenia za rok!

  17310973_1852297081462339_6903545333848491918_o

17353160_1852297068129007_1552500636259791697_n

dyplom

 
Spodobał Ci się ten artykuł? Udostępnij...
PinterestFacebookTwitterStumbleUponRedditDeliciousDiggLinkedInShare by Email