Warsztaty kulinarne dla… dziennikarzy!

Opublikowano Bez kategorii

Filozofia Smaku czyli kulinarna podróż po Grecji…

Tym razem wraz z Teo Vafidisem wyruszyli w nią dziennikarze jednych z najbardziej wpływowych mediów w Polsce.

SERES. TU WSZYSTKO SIĘ ZACZĘŁO, tak brzmi tytuł pierwszego rozdziału książki „Filozofia Smaku”, która przenosi swoich czytelników w grecki świat pełen smaków, zapachów, aromatów i niezwykłych opowieści autora – Teo Vafidisa. Wtedy słoneczne Seres, dziś równie upalna czerwcowa Warszawa – cel ten sam – wspólne gotowanie, kosztowanie, spotkanie się w gronie przyjaciół.

 

W miniony czwartek (22.06.2017) szansę na odkrycie słonecznej Hellady mieli tak jak bohaterowie wspomnień z książki „Filozofia Smaku” również dziennikarze zaproszeni przez wydawnictwo Edipress oraz samego autora – Teo Vafidisa.

 

Wśród przyjemnego gwaru ożywionych rozmów, unoszących się w powietrzu zapachów aromatycznych ziół, smakowitych warzyw i królowej menu – ośmiornicy, mieliśmy szansę na odkrycie esencji świata który rozpościera przed nami Teo Vafidis w książce „Filozofia Smaku”.

 

W wyjątkowym śródziemnomorskim menu znalazły się: starożytna sałatka z kaszy pęczak i granatów, ośmiornica z fenkułem oraz spanakopitakia czyli przepyszny szpinakowy farsz ukryty w kruchym cieście filo.

 

Wszyscy pracowali w pocie czoła, przysłuchując się wskazówkom i opowieściom autora przygotowywanych przepisów. Poznaliśmy tajemnicę idealnej ośmiornicy, dowiedzieliśmy się jakie właściwości ma granat oraz kiedy w kuchni ważna jest… geometria!

 

; "Filozofia smaku" - promocja ksiazki Teo Vafidisa wydanej przez Edipresse Ksiazki, Studio Kulinarne przy ul. Duchnickiej 3, Warszawa, 2017.06.22; fot. Pawel Luty / EPOKA

 

Po intensywnym gotowaniu, nastąpił czas na zwieńczenie tego prawdziwie kulinarnego przedpołudnia! Wszyscy zasiedliśmy do wspólnego stołu, gdzie nastąpiła degustacja. Trzeba przyznać, że na pewien czas zapadła cisza, przerywana tylko odgłosami uznania. Dyskusja na temat walorów kuchni greckiej rozgorzała dopiero przy oryginalnym, gęstym i zimnym niczym lody jogurcie greckim, okraszonym marmoladą i owocami w syropie.

 

„Niech więc przypomną się nam smaki i zapachy piękne, beztroskie chwile tam spędzone. Chwile ukochane, słone i słodkie. Powspominajmy, uczmy się, twórzmy, cieszmy się!”

– Teo Vafidis „Filozofia Smaku”

Zdjęcia –  Pawel Luty / EPOKA

 
Spodobał Ci się ten artykuł? Udostępnij...
PinterestFacebookTwitterStumbleUponRedditDeliciousDiggLinkedInShare by Email